Aelia Flaccilla Sikkeleri
Aelia Flavia Flacilla
Aelia Flaccilla İznik İnancının ateşli bir destekçisiydi. Kendisini bu işleri kendi elleriyle yapmaktan alıkoymaya çalışanlara şöyle derdi: Altın dağıtmak bir hükümdara yakışır, ben, bana verilen egemen güç adına, veren'e kendi hizmetimi veriyorum. Kocasına da, kocacığım, bir zamanlar ne olduğunu ve şimdi ne olduğunu her zaman hatırlamalısın, bunu sürekli aklınızda tutarak velinimetinize asla nankörlük yapmayacaksınız, aksine size bahşedilen imparatorluğu kanunlara uygun olarak yönlendirecek ve böylece onu verene ibadet edeceksiniz. Her zaman bu tür bir dil kullanarak, kocasının yüreğine ekilen erdem tohumlarını adeta adil ve sağlıklı bir özenle sulamıştır.
Aelia Flavia Flaccilla, MS 386 yılında otuz yaşında erken yaşta ölmüştür. Aelia Flaccilla Konstantinopolis'e gömüldü ve Nyssa'lı Aziz Gregor [ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ] cenaze konuşmasını yapmıştır. Aziz Gregor methiyesinde onun erdemli yaşamına en yüksek övgüyü bahşederek, onu tüm iyi işlerde imparatorun yardımcısı, imparatorluğun bir süsü, adaletin lideri, yardımseverliğin simgesi olarak tasvir etmiştir. Onu, inanç için coşkuyla dolu, Kilise'nin bir direği ve yoksulların annesi olarak övüyor. Aziz Ambrose onu Tanrı'ya sadık bir ruh olarak tanımlamaktadır.
İmparatoriçe Aelia Flaccilla, Ortodoks Kilisesi'nde, sapkın inançların [yani Ariusçuluk] imparatorluk boyunca yaygın olduğu bir dönemde, İznik İnancını dindar ve özverili bir şekilde sürdürmesi nedeniyle Aziz Aelia Flaccilla olarak saygı görür. Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kabul edilir ve Bayram günü 14 Eylül'dür. İmpartoriçeler Helen, Fausta ve Theodora'dan sonra antik sikkelerde temsil edilen ilk imparatoriçe Aelia Flaccilla'dır.
Aelia Flaccilla'nın ölümünden sonra Aelia ismi imparatoriçeler için standart bir isim haline gelmiştir.