Adanmışlık ve yetenek sayesinde ön plana çıkan, kendi kendini yetiştirmiş bir adam olan Pertinax'ın kariyeri ünlüdür. Babası, zenginliği Pertinax'a iyi bir eğitim kazandıran eski bir köle ve tüccardı. Pertinax yetişkin hayatına öğretmen olarak başladı ancak daha sonra askeri kariyerine başladı. Parthia, Britanya ve Noricum'da görev yaparak rütbeleri yükseldi ve daha sonra birçok eyaletin valisi olarak görev yaptı. 189'da imparator Commodus onu Roma'nın valisi olarak atadı ve Commodus 192'nin yılbaşı arifesinde suikasta uğradığında hâlâ bu sıfatla hizmet ediyordu [Bazı antik kaynaklar Pertinax'ında İmparator Commodus'a karşı yapılan komploya karıştığını öne sürer]. Pertinax çoğu zaman suçlanamaz bir ahlakçı olarak tasvir edilse de, o daha çok yakından ilgilenen bir oportünistti [Çıkarcı]. Pertinax tahta geçtikten sonra kendisini hayırsever bir diktatör olarak görmüş olabilir, ancak yine de Praetorian Muhafızlar onu sadece seksen altı veya seksek yedi günlük kısa saltanat süresinin ardından öldürmüşlerdir.
Sikke ön yüzde imparator Pertinax büstü. Soldan sağa IMP CAES P HELV PERTIN AVG - Imparator Caesar Publius Helvius Pertinax Augustus: Başkomutan [İmparator], Sezar, Publius Helvius Pertinax, İmparator [Augustus] lejantı. Sikke arka yüzde Pertinax. Soldan sağa VOT DECEN TR P COS II - Votis Decennalibus, Tribunicia Potestate, Consul Secundum: On Yıllık Yönetim İçin Yeminler [dualar]. Tribün Yetkisi Sahibi, İkinci Kez Konsül lejantı.
Sikke ön yüzde imparator Pertinax büstü. Soldan sağa IMP CAES P HELV PERTIN AVG - Imparator Caesar Publius Helvius Pertinax Augustus: Başkomutan [İmparator], Sezar, Publius Helvius Pertinax, İmparator [Augustus] lejantı. Sikke arka yüzde Pertinax. Soldan sağa VOT DECEN TR P COS II - Votis Decennalibus, Tribunicia Potestate, Consul Secundum: On Yıllık Yönetim İçin Yeminler [dualar]. Tribün Yetkisi Sahibi, İkinci Kez Konsül lejantı.