Agesilaos Antik Sikkeler Nümzimatik

Metapontum Antik Kenti Ve Çekirgeler

Bu sitedeki tasarım ve tüm içerikler Agesilaos Antik Sikkeler Nümizmatik tarafından hazırlanmaktadır.
Kaynak gösterilmeden site içeriğinin izinsiz kopyalanması, kullanılması ve paylaşılması FSEK'in 71.Madde gereği yasak ve suçtur.
Agesilaos Antik Sikkeler Nümizmatik içerik kullanım koşullarını ihlal edenler hakkında TCK ve FSEK ilgili kanun ve yönetmeliklerine göre yasal işlem başlatılacağını bu alandan yazılı olarak beyan ederiz.

MÖ 630'da Achaea'dan gelen Yunan koloniciler, güney İtalya'da Metapontum [Metapontion] şehrini kurdular. Antik kentin sikkelerinde, tarımdan elde edilen zenginliğin içerdiği riskleri hatırlatmak amacıyla arpa başağına tutunmuş bir çekirge tasviri vardır. Yunus tasvirleri, örnek sikkelerin darb edildiği yıl şehirdeki çekirge belasını ortadan kaldıran Tanrı Apollo'nun müdahalesiyle şehrin çekirge istilasından kurtuluşuna atıftır. Yunus Apollon'un kutsal hayvanıdır ve efsaneye göre Tanrı Apollon Girit'ten bir yunus sırtında Delphi bölgesine gelmiştir. Bundan dolayı Delphi [ΔΕΛΦΙΝΙ:Yunus], yunus kelimesinden adını almıştır. Tanrı Apollon sıkıntılarla [ve bunların rahatlamasıyla] yakından ilişkilidir ve Apollon'un sıfatlarından biri de çekirge kovucusu anlamına gelen ΠΑΡΝΟΨ kelimesinden gelen Parnopios'tur.

Metapontum, Magna Graecia bölgesinin en önemli şehirlerinden biriydi. Çağdaş literatürden ve arkeolojik kalıntılarından şehir hakkında çok az şey biliniyor ve bu nedenle antik kentin sikkeleri kanıtsal boşlukları doldurmaya yardımcı olur. Metapontum'un antik sikkeleri, Yunan dünyasının en tanınan ve en güzellerinden bazılarıdır. Şehir müreffeh bir şehirdi ve antik sikkelerde görülen arpa koçanı, zengin çevredeki tarım arazilerinden elde edilen zenginliğin simgesiydi. Arpanın Metapontine ekonomisi için önemi o kadar büyüktü ki vatandaşlar Delphi'ye adanmak üzere bir altın hasat [yani altın başak] gönderdiler [Strab. 6.2.15].

Agesilaos Antik Sikkeler Nümizmatik_MET.jpg