Epirus Krallığı Alexander I Molossos - AΛEΞANΔPOY TOY NEOΠTOΛEMOY
Neoptolemos'un oğlu Alexander I, amcası Molosluların kralı olan Arybbas tarafından Büyük İskenderin babası Makedonya Kralı II. Philip'e eş olarak verilen kraliçe Olympias'ın erkek kardeşi, Büyük İskender'in kayınbiraderi ve Epirus Kralı Pyrrhos'un amcasıydı. Olympias'ın diğer isimleri Myrtale, Polyxena, ve Stratonice'dir.
Alexander I Molossos, genç yaşta Makedonya Kralı II. Filip'in sarayına getirildi ve yaklaşık 20 yaşındayken II. Filip, amcası Arymbas'ı tahttan indirdikten sonra onu Epeiros kralı yapmıştır. Makedonya Kralı II. Filip karısı Olympias'ı reddettiğinde, Olympias kardeşinin sarayına geldi ve onu II. Philip'e karşı savaş açmaya ikna etmeye çalıştı.
Ancak Alexander I Molossos ve II. Filip, Alexander I Molossos'un II. Filip'in kızı Kleopatra [Makedonya Kleopatrası veya Epir Kleopatrası] ile evlenmesiyle ittifaklarını pekiştirdiler. Makedonya Kralı II. Filip, somatofilakes'lerinden [kişisel koruması] biri olan Orestisli Pausanias tarafından düğünlerinde öldürüldü.
MÖ 334 yılında Alexander I Molossos, Güney İtalya'nın saldırgan yerli kabilelerine karşı savaşta kendilerine yardım etmesi için Yunan şehri Tarentum tarafından yardım için çağrılmaya ikna edildi. Alexander I Molossos, Tarentum ve Metapontum adına İtalyan kabilelerini kaçırmak için bir orduyla İtalya'ya geçerek MÖ 332'de Paestum yakınlarında Samnitler ve Lucanlılara karşı bir zafer kazandı ve Lucanlılardan Heraklea'yı, Bruttii'lerden ise Terina ve Sipontum'u aldı. Ancak 331'deki Pandosia Muharebesi'nde Yunan falanksı ayrıldı, kuşatıldı ve yok edildi, Alexander I Molossos'un kendisi de bir nehir geçişinde pusuya düşürüldü öldürüldü. Pandosia'daki bu yenilgi, Yunanlıların İtalya'daki sömürgeleştirme ve yayılmacılığının sonu anlamına geliyordu; Yunan şehirleri giderek Oskan kabilelerinin baskısı altında kalmaya başlayacaktı.
Romalı tarihçi Livius, sefer sırasında İskender'in Paestum'dan yukarı doğru yürürken Lucanianlar ve Samnitlere karşı bir meydan savaşında zafer kazandığını söyler. Bu savaştan sonra Samnitlerle kendi sorunları olan Romalılarla bir antlaşma yaptı; ancak bu ittifakın doğası bilinmemektedir çünkü Alexander I Molossos antlaşma yürürlüğe girmeden öldürülmüştür [Rome and Italy VIII.17.10]. Alexander Molossos'un Tarentum'daki varlığı, hizmetindeki Epirli ve Greko-İtalyan paralı askerlerine ödeme yapmak amacıyla sınırlı sayıda çok nadir altın sikkelerin darb edilmesine tanık olmuştur.
Olympias'ın adı ile ilgili açıklama; Atinalıların Yunanlı olmadığı gerekçesiyle Olimpiyatlara katılmasına karşı çıkmasına rağmen Makedonya Kralı II. Philip'in atı, MÖ 356, 352 ve 348 yıllarında üç kez Olimpiyat galibi olmuştur. Plutarch [ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ], ilk olmipiyat galibi olduğu zaman [MÖ 356] Potidaea'yı yeni fetheden Makedonya Kralı II. Philip'e aynı anda üç mesaj geldiğini bildirir;
1-] II. Philip'in Makedonyalı generallerinden Parmenion [ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ] İliryalılara karşı zafer kazanmıştır.
2-] Yarış atı Olimpiyat oyunlarında zafer kazanmıştır.
3-] Karısı Myrtale'ne İskender [Alexander] adında bir oğul doğurmuştur [The Life of Alexander 3,8].
Bu mesajlar elbette Makedonya Kralı II. Philip'i çok sevindirdi ve kahinler, doğumu üç zaferle çakışan oğlunun [daha sonra Büyük İskender olarak anılacak] her zaman muzaffer olacağını ilan etmiştir. Makedonya Kralı II. Philip, Olimpiyat zaferinin anısına karısının bundan sonra Olympias olarak anılmasını emretmiştir.